8 juli 2023
Nijmeegse Heksennacht 2023

 

 

PROGRAMMA

20.15 Inloop en expositie
@ Mariënburgkapel

20.30 Voorprogramma
@ Mariënburgkapel


21.15 Protestmars
@ Centrum Nijmegen


22.30 Eindfeest
@ Café de Plak

 Meedoen is gratis! Je bent vrij om mee te doen met het hele programma of alleen een deel ervan. 

Dus trommel je familie, vrienden, huisgenoten, teamgenoten of die ene leuke collega op en doe met ons mee!

ROUTE

Vanaf het Mariënburgplein gaan wij via de Marikenstraat naar de Burchtstraat. Via de Grote Markt en Stikke Hezelstraat gaan wij aan het eind van de Lange Hezelstraat linksaf om naar de Parkweg te gaan. We vervolgen de Parkweg tot en met de Eerste Walstraat, waar we kort de Smetiusstraat passeren en in In de Betouwstraat gaan. We komen dan aan bij de Molenstraat, gaan over Plein ‘44 en komen dan aan bij ons eindpunt: Café de Plak. Hier zullen we de avond afsluiten met een feestje.

De route duurt 26 minuten, maar inclusief krijtstops wandelen we ongeveer 1 uur! 

GESCHIEDENIS

Op 19 mei 1978, tijdens de Tweede Feministische golf, organiseerde de actiegroep Vrouwegen tegen Seksueel Geweld uit Amsterdam de allereerste Heksennacht. In tien verschillende steden (waaronder Nijmegen), gingen meer dan 8.000 vrouwen de straat op met spandoeken en fakkels om de straat terug te eisen. Net als mannen wilden ook zíj 's avonds veilig over straat kunnen. Zonder vervelende opmerkingen, seksuele intimidatie en geweld. 

Het concept van de Heksennacht haakt in op de internationale organisatie 'Take back the night' in de VS, die een demonstratie organiseerden nadat Susan Alexander Speeth op haar weg naar huis was vermoord. Ook in België, Groot-Brittanië, Italië, en Duitsland werden vele demonstraties gehouden om een veilige plek in de nacht voor vrouwen terug te eisen. 

In Nijmegen werden vanaf 1978 soortgelijke protestmarsen georganiseerd onder de noemer 'Heksennacht'. Deze titel verwijst naar de Middeleeuwse heksenprocessen, waarbij (groepen) vrouwen beschuldigd werden van hekserij en op brute wijze werden gemarteld. De term 'heks' is als een geuzenaam aangenomen. Tijdens de Heksennacht lieten de vrouwen juist hun kracht zien en zongen ze luidkeels het heksennacht lied. 

Eind jaren '90 is De Heksennacht in Nijmegen een beetje naar de achtergrond verdwenen, terwijl de boodschap nog steeds heel relevant is. Daarom organiseerden wij, Catcalls of Nimma, vorig jaar voor het eerst in tijden weer een Heksennacht. Want ook nu, misschien juist nu, is het ontzettend belangrijk om samen te strijden voor minder intimidatie en meer liefde en respect op straat. In 2023 zetten we de traditie weer voort met een nieuwe editie van De Nijmeegse Heksennacht. Een protestmars waar krijt, muziek en fijne energie centraal staan.

Belangrijke side note: bij de Heksennachten van vroeger mochten voornamelijk alleen vrouwen meedoen. Maar bij onze Heksennachten is iedereen welkom! Er zijn namelijk nog veel meer mensen die te maken krijgen met straatintimidatie. Denk bijvoorbeeld aan leden van de LHBTIQ+ community en mensen van kleur. Daarnaast vinden we het super belangrijk dat medestanders zich ook kunnen uitspreken. Samen sta je tenslotte sterker :).

 

Loop jij met ons mee?